Grote of Sint-Gudulakerk

Markt 1
7241 AA Lochem
www.bach2ways.nl

Tijd: 20:00 uur
Entree: € 25,00 – € 21,50 voor CJP en Muzepas – € 10,00 voor studenten en jeugd t/m 18 jaar
Kaarten: www.bach2ways.nl

06/04/2018

BACH2WAYS Johannette Zomer en Bart Schneemann

BACH2WAYS Johannette Zomer en Bart Schneemann

Het programma brengt een mooie bloemlezing van juwelen uit Bachs enorme cantate-oeuvre. Daarbij is de hoofdrol weggelegd voor de solosopraan, die een scala aan menselijke gemoedsstemmingen uitdrukt, van angst en diepe wanhoop tot vertrouwen, levenslust en uitbundige jubel. Daarbij vindt ze veelal een troostende of blijmoedige hobo of cello aan haar zijde en raakte ze innig verstrengeld in bewogen of levendige dialogen.

Met het project BACH2WAYS wil Johannette Zomer samen met hoboïst Bart Schneemann de band die luisteraars en componisten hebben met Bach, in beeld brengen. Naast een selectie uit de mooiste aria’s van Bach voor sopraan en hobo klinkt er nieuw werk van jonge hedendaagse componisten. Er ontstaan zo twee wegen om naar zijn muziek te kijken: vanuit de historische uitvoeringspraktijk en door een nieuwe generatie componisten. Met gebruik van hetzelfde instrumentarium, historische instrumenten, maken Componiste des Vaderlands Mayke Nas en twee andere talenten, Mathilde Wantenaar en Reza Namavar, nieuwe werken die er zonder Bach niet zouden zijn geweest.

Zomer en Schneemann kennen elkaar van eerdere samenwerkingen. Zomer: ‘Wat ik beleefde was uniek: ons beider geluid versmolt zo, was zo met elkaar vervlochten, dat je soms niet kon horen wie wie was.We zijn daarom op zoek gegaan naar een verdere samenwerking waarin we een paar van de mooiste juweeltjes van Bach voor sopraan en hobo aan bod laten komen. En besloten onze interpretatie ook vast te leggen met als resultaat de cd JuSt BACH.’ Johannette Zomer en Bart Schneemann worden tijdens dit concert begeleid door het Tulipa Consort, een ensemble opgericht door Johannette Zomer.

Bart Schneemann is hoboïst, dirigent, docent en artistiek leider bij het Nederlands Blazersensemble. Hij studeerde af aan het conservatorium van Amsterdam en was daarna geruime tijd eerste hoboïst bij het Radio Filharmonisch Orkest en het Rotterdam Philharmonisch Orkest.

Hoewel ze een speciale liefde voor barokrepertoire koestert, beslaat het repertoire van Johannette Zomer alles tussen middeleeuwse en contemporaine muziek, inclusief opera, Lieder en 17e-eeuwse Engelse Songs. Ze werkte regelmatig met Barokspecialisten als Ton Koopman, Philippe Herreweghe, Frans Brüggen, Gustav Leonhardt en Paul McCreesh, maar ook met dirigenten als Kent Nagano, Ivan Fisher en Valerie Gergiev.

In 2013 richtte ze haar eigen ensemble op, het Tulipa Consort, uit een verlangen meer autonoom te kunnen zijn in de keuze van repertoire. Ze verscheen al met het ensemble op de Göttinger Händel Festspiele, bij het Festival van Saintes en de Itineraire Baroque, en in de Holywell Music Room te Oxford. ‘Laudate’ (2016) is het eerste album van Johannette Zomer met het Tulipa Consort.

Ticket verkoop

Recording “JuSt BACH”: Johannette Zomer, Bart Schneemann & Tulipa Consort

vorigevolgende