Gudulakerk

Markt 1
Lochem
www.kerklochem.nl

Opening: woensdag 3 oktober 11:00 uur
Periode tentoonstelling: woensdag 3 oktober tot en met zondag 28 oktober
Openingstijden: woensdag t/m zaterdag van 11:00 – 15:00 uur
Expositie op zondag 28 oktober open tot 20.30

Graag vragen we u een vrije gift voor al deze activiteiten

vanaf 3 oktober

Iconenexpositie 2018

Iconenexpositie 2018 in de Gudulakerk Lochem

De expositie
Voor de zevende keer organiseert de Werkgroep Vespers van de Protestantse Gemeente Lochem in de maand oktober een iconenexpositie in de Gudulakerk. Tijdens deze expositie zijn moderne iconen van Anne-Marie van der Wilt te zien en zijn kaarten daarvan te koop. Daarnaast zal Anne-Marie van der Wilt een lezing verzorgen.

Over Anne-Marie
Anne-Marie van der Wilt is theoloog en beeldend kunstenaar. Ze ontwerpt en maakt antependia, glasapplique’s en glasmozaïeken. Daarnaast heeft ze zich toegelegd op het maken van een serie hedendaagse iconen, uitgevoerd in glasmozaïek. Met deze techniek wil zij zich voegen in de lange traditie die iconen heet. Vorig jaar was zij hiervoor te gast bij de KRO/NCRV, bij het programma “De verwondering”. Meer informatie over haar werk is te vinden op de website: www.zin-in-kleur.com.

Lezing
Geïnspireerd door de uitspraak van Johannes Itten uit 1961: “Kleuren zijn kinderen van het licht, en het licht is de moeder van alle kleuren. Het licht, als oudste fenomeen van het universum, onthult middels kleuren de geest en de levenskracht van onze wereld.” zal Anne-Marie als theologe vertellen over de betekenis en symboliek van moderne iconen tegen de achtergrond van de geschiedenis van de klassieke iconen.

Iconen bij kaarslicht
Traditiegetrouw worden de iconen op de laatste zondag van de maand getoond bij kaarslicht. Op deze avond, waarbij de zon een uur eerder ondergaat vanwege het ingaan van de wintertijd, zullen honderden lichtjes de iconen verlichten en zal Slavische muziek uit de Oosters-orthodoxe kerk worden gezongen door Collegium Gudulae olv Els Dijkerman.

vorigevolgende